Educatieve
Voorstellingen
Een theatervoorstelling is een fantastisch medium om een maatschappelijk thema binnen de leefwereld van jongeren te benaderen. Zonder al te belerend te zijn, maken onze voorstellingen ongetwijfeld de tongen los en wakkeren ze het debat aan.
Crash
Het is vrijdagavond, het leven draait op volle toeren. Ik leer haar kennen op café. Het is voorbestemd. Ik verdwijn in een roes waarin de nacht verandert in mijn favoriete speeltuin.
Het noodlot slaat toe. Ik verlies mijn rechterarm en heb ontelbare andere letsels.
Ik volg haar tot het oneindige, zonder ooit nog zeker te zijn of er wel nog plaats is voor onze vriendschap in deze nieuwe realiteit.’
Verkeersveiligheid
3de graad
Lekker Spijs
Broer en zus zijn beste vrienden. Allebei kampen ze met hun eigen problemen rond voeding: de één teveel, de ander misschien te weinig. Ze besluiten elkaar te helpen.
Ze richten een Instagram-account op: ‘LekkerSpijs!’ en posten hun zoektocht naar gezonde gerechten, zenden live uit met Sonja Kimpen en motiveren zo het publiek om zelf ‘gezond’ aan de slag te gaan en het uiteraard te delen op ‘LekkerSpijs!’.
Gezonde voeding
1ste & 2de graad
#Gekraaktdooreigennaakt
Casper en Josefien hebben beiden een intieme foto gedeeld met hun liefje. Casper wist niet dat achter het social media account van zijn vriendin twee andere vrienden zaten. Josefiens vriendje kopieerde haar snapchatfoto en stuurde die door naar zijn vrienden. Ze wordt zo hard gepest dat ze een andere school zoekt. Hier botst ze op Casper ...
Open en eerlijk neemt deze voorstelling je mee naar de leefwereld van gepeste tieners. Geen leuke plaats om te zijn. Ook sprookjes kunnen eenzaam zijn.
Sexting
1ste graad
Blackout
Tims ouders zijn net gescheiden en zijn vader verwerkt de situatie met behulp van bier. Het hele huishouden komt op Tim zijn schouders terecht en hij heeft het bijzonder moeilijk om zich aan te passen. Na een zoveelste ruzie met zijn vader is hij het zat en werkt samen met Sofie een plan uit. Hij onderneemt actie om zijn vaders ogen te openen, maar het draait anders uit dan voorzien. Als ook Sofie hem laat vallen, vlucht ook hij in de drank...
Alcohol
2de graad
Join(t) us
“Goedenavond beste kijkers. Welkom bij een nieuwe aflevering van ‘Telefacts’. Vanavond slechts één onderwerp. We brengen u het verhaal van Jasper, de 18-jarige jongen uit Antwerpen die samen met zijn vriendin Lotte hopeloos verloren liep in het labyrint van drugs, feestjes, alcohol en trips. Dat daar vorige week abrupt een einde aan kwam, had iedereen zien aankomen, behalve zijzelf. Jasper is bereid zijn verhaal met ons te delen.”
Wat volgt is een beklijvende mix van getuigenissen en flashbacks.
Drugs
2de graad
De stelling van A
Annelies is helemaal zot van Casper, de populairste jongen van de klas. Maar het loopt mis. Casper maakt het uit en Annelies zoekt steun bij Britt, haar beste vriendin. Als ze plots het slachtoffer wordt van pesterijen, is het hek van de dam. Annelies en Britt krijgen ruzie. Is hun vriendschap bestand tegen zoveel druk?
We laten jongeren kennis maken met de gevolgen van digitaal pestgedrag, want meestal beseffen ze zelf niet wat ze aanrichten ...
Cyberpesten
1ste graad
Raket naar de maan
Een meerderheid van de jongeren wil dat de school meer tijd vrijmaakt om over seks te praten, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent. 45% van de jongeren zegt dat de leraar biologie de belangrijkste informant is over seks. Leerlingen gaan ook dikwijls ten rade bij jongeren van hetzelfde geslacht (35%) en hun moeder (33%). Toch zegt één jongere op de tien dat hij nog nooit les heeft gekregen over anticonceptie, seksueel overdraagbare ziekten, tienerzwangerschap en de seksuele activiteit, maar evengoed over abortus en gevoelens rond seksualiteit.
Seksuele voorlichting
1ste graad
Yes You Can
De start van een doldwaze rollercoaster. Drie excentrieke presentatoren nemen de jongeren mee op een leerrijk avontuur met één doelstelling: binnen het uur een nieuwe onderneming uit de grond stampen. In een ludieke spelvorm doorlopen ze het hele oprichtingsproces en proberen ze alle valkuilen te omzeilen. Vier thema’s staan centraal: lef, verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen en risico’s nemen. Ook de link met de realiteit wordt niet uit de weg gegaan. Eerlijke getuigenissen van bekende en minder bekende ondernemers over succesvolle en minder succesvolle avonturen verrijken de voorstelling.
Ondernemen
3de graad
Gesmoor
In deze voorstelling volgen we Tom, 15, geliefd door vrienden en familie, populair op school en succesvol bij het andere geslacht. Enkel … Tom rookt. Althans zijn alter ego. Door de bijzonder vernuftige structuur van de voorstelling leren we twee Tommen kennen. Waar beide versies starten bij één persoon, groeien deze steeds verder uit elkaar door toedoen van de sigaret. Zo krijgen de jongeren heel duidelijk te zien wat het effect van roken kan zijn op lichaam, sociale relaties en gezondheid. Aan hen de keuze welke Tom ze verkiezen ...
Roken
1ste & 2de graad
LenNERD
Lennert is een bijzondere jongen. Hij is anders dan anderen. Sommigen noemen hem raar.
Lennert is niet populair op school. Hij zit niet op de voetbal of gaat nooit naar de scouts. En men ziet hem nooit met vrienden op straat lopen.
Lennert wordt gepest. Dagelijks. Al een hele tijd.
Lennert is alleen. Helemaal alleen. Of toch niet ?
Pesten
1ste graad
Selfie
Fran en Daphne zijn al jarenlang beste vriendinnen, nochtans zijn het complete tegenpolen van elkaar. Daphne is de dare-devil, terwijl Fran eerder de beredeneerde is van de twee.
Wanneer Daphne onmiddellijk na de breuk met haar vriend in een nieuwe relatie stapt, beseft Fran dat ze nooit haar prins op het witte paard gaat vinden als ze niet wat impulsiever wordt. Na honderd maal overdenken besluit ze dan toch contact op te zoeken met een wildvreemde jongen die al een tijdje haar foto’s liked op Instagram.
Sociale media
2de graad
En Garde
Motiveren van jeugdsporters is een kunst.
Een kunst die je kan leren en waar je als club bedreven in kunt worden. Door in te zetten op een inspirerend clubleven voor de trainers, de sporters en hun ouders, kan elke club hun sporters met hun "volle goesting" naar hun "volledige maximum" brengen.
Deze voorstelling die tot stand kwam in samenwerking met Sport Vlaanderen sluit naadloos aan bij de filosofie van coachen met de M-factor